Home

Reanimeren of niet reanimeren?

Biddinghuizen - 5 mei 2010.  Er zijn mensen die om bepaalde redenen niet gereanimeerd wensen te worden. Dit geeft voor hulpverleners op straat een probleem indien zij met een niet-reanimatie verklaring of een niet-reanimatie penning geconfronteerd worden.

Of nog veel moeilijker: met mensen in de omgeving die dit over het slachtoffer zeggen terwijl de hulpvelener op punt staat te starten met de reanimatie of zelfs al gestart is. Bijgaand enkele documenten die hierover gaan:

Dit document van de NRR gaat over het starten, niet starten en stoppen van een reanimatie. Ook hier wordt aandacht geschonken aan een niet-reanimatie verklaring.
Dit document van de NVVE bevat informatie over de niet-reanimatie penning en een afbeelding hiervan. Het document geeft aan dat de EHBO protocollen zeggen dat de penning en verklaring genegeerd kan worden.
Hier staat de opvatting van het Oranje Kruis – maar of dit duidelijk is?
Klik hier voor een uitzending van EenVandaag van 1 oktober 2008, even doorspoelen naar 20:45 over niet-reanimeren.

Bedenk dat iedereen de morele en wettelijke verplichting heeft om anderen te helpen bij levensbedreigende situaties – en dat staat wel duidelijk omschreven in de wet. En dit maakt de discussie over dit heikele punt er niet makkelijker op….. De beslissing om NIET te reanimeren kan een lastige zijn. Wellicht is het een steun om te begrijpen dat een leek niet kan en mag beslissen om een behandeling te stoppen (of niet te starten) met als doel een levenseinde te bereiken. Daarvoor zijn anderen, personen die beroepshalve bevoegd en gekwalificeerd zijn om een dergelijke beslissing te nemen. Je moet als leek wel heel sterk in je schoenen staan om niet te starten met een reanimatie, als de omgeving zegt dat het slachtoffer niet gereanimeerd wil worden. En dit te respecteren terwijl alles in jouw lichaam schreeuwt om te starten met die reanimatie want dat is er zo “ingestampt” tijdens de cursusavonden! De richtlijn van de NRR (zie het eerste document hierboven) is dat als een geldige penning of verklaring getoond kan worden voor de reanimatie gestart wordt, dat er dan niet gereanimeerd hoeft te worden. Echter het is niet de bedoeling dat er eerst gezocht gaat worden en er tijd verloren gaat.

<< Terug naar overzicht

© 2021 Stichting AED Biddinghuizen - Disclaimer - Sitemap - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat